WIELOKWIATOWY
Miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla alergików, uczulonych na pyłki kwiatowe.Niewielka zawartość pyłków kwiatowych w tych miodach sprawia, że nie uczula, a działa on jak szczepionka. Zaleca sie, aby go używać przed wystąpieniem dolegliwości i brać ten miód z okolicy, w której sie mieszka. Miód wielokwiatowy z sadów może mieć kolor od jasnokremowego do herbacianego. Na jego walory odźywcze ma wpływ skład roślin, z których pszczoły zebrały nektar. Miód wielokwiatowy pomocny jest przy problemach związanych z sercem, regulacji ciśnienia oraz alergii. Poprawia samopoczucie.
RZEPAKOWY
Miód rzepakowy – w stanie płynnym kolor słomkowy. Krystalizuje się szybko, w ciągu kilku dni po odbiorze. Po skrystalizowaniu jest biały lub kremowy, o konsystencji drobnoziarnistej, mazistej. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku, z czasem woń słabnie.Miód rzepakowy ma właściwości detoksacyjne dla układu trawiennego. Pomocny przy schorzeniach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.
GRYCZANY
Miód gryczany – nadaje się do wyrobu miodów pitnych. Duża zawartość kwasów sprawia, że fermentacja napojów przebiega prawidłowo, a silny aromat i swoisty ostry smak czyni napoje miodowe bardziej pikantnymi. W stanie płynnym, kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu kolor brązowy, konsystencja gruboziarnista przy czym na powierzchni często pozostaje warstwa rzadkiego miodu. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący.Działa ochraniająco i odtruwająco na wątrobę. Za działanie to odpowiedzialne są cukry proste łatwo przyswajalne przez komórki wątroby
SŁONECZNIKOWY
Miód słonecznikowy – intensywna żółta barwa po skrystalizowaniu zachowuje miękość Przez dużą zawartość flawonoidów uszczelnia naczynia krwionośne, m.in. wspomaga prawidłowe widzenie, działa moczopędnie, zalecany jest w chorobach układu krążenia, wątroby, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, schorzeniach skóry, obniża ciśnienie krwi, wyrównuje w organizmie niedobory potasu poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen.
LIPOWY
Miód lipowy – w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Konsystencja i barwa przypomina olej rycynowy. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomaranczowy lub brunatny konsystencja drobnoziarnista. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku z lekką goryczką.Miód lipowy jest przez wielu znawców tego przysmaku uznawany za jeden z najlepszych rodzajów miodu. Świetny na przeziębienia, bolące gardło, spadek odporności.
AKACJOWY
Miód akacjowy – w stanie płynnym kolor bezbarwny lub jasnosłomkowy, długo nie krystalizuje się. Po skrystalizowaniu jest jasnosłomkowy, kremowy, o słabym zapachu kwiatu akacji, mdły. Odznacza się znacznie większą zawartością sacharozy niż wszystkie inne miody nektarowe. Jest lubiany przez dzieci.Można go stosować w zaburzeniach trawienia, skurczach, zapaleniach żołądka i jelit oraz przy nadmiernej sekrecji soków żołądkowych (nadkwaśność).Bywa pomocniczo wykorzystywany w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.Może być stosowany u cukrzyków z łagodną postacią choroby.
PYŁEK KWIATOWY
Pyłek pszczeli inaczej nazywany pyłkiem kwiatowym jest znany i używany od wieków, zarówno profilaktycznie jak i terapeutycznie. Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku pszczelego znane były od czasów prehistorycznych. Były one wykorzystywane nie tylko w postaci artykułów żywnościowych, ale przede wszystkim jako leki stosowane w różnego rodzaju dolegliwościach. Współcześnie nauka potwierdza ich lecznicze właściwości. To prawdziwe super pożywienie, mające w składzie wszystko to co potrzebne nam do życia: aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, a także witaminy i biopierwiastki. Zawiera komplet 22 aminokwasów, co jest ważne szczególnie dla sportowców, uczniów i studentów, seniorów, kobiet ciężarnych, ludzi prowadzący aktywny tryb życia.